Yabanci Sinirlamasi-GUNCEL



Futbol gündemimizi yeni bir tartışma meşgul etmeye başladı.Tartışmanın kendisi uzun zamandır olsa da "Yabancı Sınırlaması" bugün yeni bir boyut kazandı.
En son uygulanmaya konulan kural üzerinden yorum yapmaya başlayalım.

Yabancı oyuncu sayısı son değişiklikten sonra tamamen serbest olmasa da Türk Futbol tarihindeki en yüksek sayıya ulaştı.

2015-2016 sezonu itibariyle uygulanmaya başlanan yabancı kuralına göre;
"Türkiye Süper Ligi ekipleri, 28 kişilik oyuncu kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurabilecek.Kadrodaki 14 yabancı oyuncudan 11'i direkt olarak ilk 11'de başlayabilecek."
Bu uygulamaya "Yerli Oyuncu Teşvik Sistemi" adı verildi ve asıl amacın yerli statüsündeki oyuncuların sayısını arttırmak olduğu söylendi.Hatta TFF bunun için kulüplerin kadrolarındaki yerli oyuncu sayısı artsın diye prim dahi ödemeyi taahhüt etti.

Ama bizim futbol yöneticilerimiz bu kuralı da yanlış anladılar! Onlar "En fazla 14 yabancı oyuncu alabilirsiniz" maddesini "14 yabancı almak zorundayız!" diye okudular ve kendi seviyelerinden aşağı da olan birçok oyuncuyu transfer ettiler.Bunun en net örneği olarak Fenerbahçe'nin Michael Frey transferini söyleyebiliriz.
-Tabii, ortada yanlış anlaşılma mı var yoksa bir danışıklı dövüş mü orası bilinmez...

Ve yine uygulamaya koyulan yeni sistemden sonra Türk futbolcuların birçoğuna Avrupa yolu açıldı ve yüksek bedellerle transferleri gerçekleşti.Bunun en net örneğini Cenk Tosun'un Everton'a 22 milyon Euro'ya transferiyle gördük.
Kimilerine 14 yabancı oyuncunun, yerli futbolcuların değerini ve prestijini düşürdüğünü düşündürse de, veriler hiç de öyle gözükmüyor.Çağlar Söyüncü,Cengiz Ünder,Atınç Nukan,Enes Ünal gibi genç oyuncularımız bu dönemde Avrupa'ya transfer oldular.

Ve belli ki yine birileri bu durumdan rahatsız oldular! Paralar ceplere tamamıyla dolmamış olacak ki, yine "Yerli futbolcular oynasın!" türküsü söylenilmeye başlandı.Belli ki TFF bu tartışmalardan sonra futbol kamuoyunun nabzını ölçmek için "Yeni Yabancı Kuralı" adıyla bir haber sızdırdı.Ve hemen 6+2+2 sistemi konuşulmaya başlandı.
-Peki nedir bu 6+2+2 kuralı?
Bu kurala göre kulüpler toplamda 10 oyuncu transfer etme hakkına sahipken, bunların 6'sını ilk 11'de, 2'sini kulübe de, 2'sini de tribünde oturtacak.
Zaten tribünde oyuncu oturtmayı hiç bir zaman anlamadım da, Neyse!

Bu tartışmalar uzunca sürecek gibi.Belki de uygulanmaya başlanılacak ama bir süre sonra da başka bir sistem önerilecek...

Bana sorarsanız;
Futbolcunun yerlisi yabancısı olmaz.Sahada pasaport değil, oyunun gerekliliklerini daha iyi yapabilen oynar.Madem öyle benimde önerim şudur;
-Yabancı sınırını kaldıralım, sayı serbest olsun.Lakin nitelikli yabancı oyuncunun transfer edilmesine özen gösterelim.İngiltere'de uygulanan "Yabancı oyuncunun transfer edilebilmesi için kendi ülkesinin maçlarında belirli sayıda forma giymiş olması" şartının bir benzeri de bizim kuralımız olsun.Kaliteli yabancı oyuncular transfer edilerek, yerli oyuncularımızın da gelişimine fayda sağlansın...


                                                          Görüşmek Üzere...